Burun estetiği (Rinoplasti), burnun hem dış hem de iç görünümünde değişiklik yapmak için gerçekleştirilen estetik ve fonksiyonel bir ameliyattır. Burun estetiği (Rinoplasti) ameliyatlarında burnu ikiye ayıran bölmeye (septum) genellikle müdahale edildiğinden ‘septorinoplasti’ ameliyatı olarak da adlandırılır.
Burun estetiği (Rinoplasti) ameliyatı neden önemlidir?
Burun yüzün tam ortasında bulunur ve yüzün estetik görünümünün önemli bir parçasıdır. Burunla ilgili problemler kişiden kişiye farklıdır ve genellikle kişinin yüz yapısına özeldir. Bu yüzden burun estetiği ameliyatı da kişiye ve yüze özel tasarlanarak yapılmalıdır.
Burun estetiği (Rinoplasti) ameliyatından önce nelere dikkat edilir?
Burun estetiği ameliyatı planlanırken, ayrıntılı bir burun içi muayenesi de yapılarak burun tıkanıklığı, geniz akıntısı gibi problemler olup olmadığı da saptanır. Hastaların sağlıklı, güzel ve doğal bir burun yapısına kavuşması için ameliyat olmadan önce fotoğrafları çekilerek, burun ve yüz analizlerinin doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir.
Burun estetiği (Rinoplasti) ameliyatının özelikleri nedir?
Burun estetiği ameliyatı genel anestezi altında uygulanır. Hastanın müzmin sinüzit, burun kemik-kıkırdak eğriliği (septum deviasyonu) ve burun etlerinde (konka) büyüme gibi ek problemleri de varsa aynı seansta giderilir.
Kapalı teknik mi açık teknik mi?
Burun estetiği ameliyatında burun sırtı ve burun ucuna açık teknikle veya kapalı teknikle yaklaşılır. Açık teknikle yapılan burun estetiği ameliyatında burun alt kısmına özellikli ve iyileştiğinde iz bırakmayacak bir kesi yapılırken, kapalı teknikle yapılan burun estetiği ameliyatında ise bütün kesiler burun içinden olur. Burada dikkat edilmesi gereken iki nokta mevcut; her hastanın burnunda farklı problemler vardır ve açık ya da kapalı teknik seçimi hastanın burnundaki probleme göre yapılmalıdır.
Burun estetiği (Rinoplasti) ameliyatlarında neler uygulanır?
Burun kemerini düzeltme, burunda küçültme, burun ucunu kaldırma, geniş olan burun delikleri daraltma, bazen de burunda büyütme işlemleri, burun estetiği ameliyatları sırasında yapılmaktadır.
Burun estetiği (Rinoplasti) ameliyatlarından sonra şişlik ve morluk olur mu?
Morarma ve şişmenin olmadığı burun estetiği ameliyatı yoktur! Yüzde morarma ve şişme her ameliyatın sonrasında az veya çok görülür. Morluk ve şişmenin fazla olması ameliyatın başarısız olduğu, az olması ise ameliyatın başarılı olduğu anlamına gelmemelidir. Ameliyat sırasında klasik el aletleriyle aynı amaçla kullanılan motorlu aletler (piezo, mikromotor) burun kemiğindeki şekillendirme amaçlı kırmayı daha az hasarlı yapabilir. Ameliyat sonrası yaklaşık 48 saat boyunca aralıklı buz uygulaması yapılır; bu esnada hasta, başı dik pozisyonda yatmalıdır. Nihayetinde oluşan şişlik ve morluk çoğunlukla 7-10. gün geçmiş olur.
Burun estetiği (Rinoplasti) ameliyatlarında tampon konulur mu?
Burun içerisine konulan ve oluklarından hava geçtiği için nefes almayı sağlayan ve ağrı oluşturmayan silikon plaklar bir kaç gün sonra çıkartılır.
Burun estetiği (Rinoplasti) ameliyatlarından sonra dikişler alınır mı?
Ameliyatta burun ucu dâhil kullanılan dikişlerde eriyen dikişleri tercih ediyorum. Kendiliğinden eridiği için dikiş alınmaz ve hastaların bu konuda endişe etmelerine gerek yoktur. Burun sırtına konulan koruyucu plastik plaklar genellikle bir hafta sonra alınır. Daha sonra burun sırtı bantlarla kısa süreli desteklenir.
Burun estetiği (Rinoplasti) ameliyatlarından sonra nelere dikkat edilir?
Burun estetiği ameliyatı sonrası bir aya kadar devam eden burun içi kabuklanma için tuzlu su solüsyonları ve nemlendirici spreyler önerilmektedir. Ameliyat sonrasında burnu darbelerden uzak tutmak önemlidir. Yaz dönemi ameliyat olan hastaların ameliyat sonrası denize girmelerinde bir sakınca yoktur ancak hastaların 3 ay boyunca direkt güneş ışığından uzak durmaları ve güneşten korunmak için şapka ve yüksek faktörlü güneş kremleri kullanmaları gerekmektedir.
Burun estetiği ameliyatı sonrası 6 ay boyunca gözlük kullanımından sakınılmalıdır, ancak ağırlığı 3-4 gramı geçmeyen titanyum gözlükler bazı hastalarda kullanılır.
Burnun tam olarak iyileşmesi ve son şeklini alması 1 yıla kadar sürmektedir. Ameliyatın erken dönemindeki şişlikler, morluklar, kabuklar, küçük kanamalar gibi, hastaların canını sıkan bütün etkenlere rağmen, hasta bu sürenin sonunda sağlıklı, doğal ve estetik bir buruna kavuşmuş olur.
Ameliyat öncesi ve sonrası dikkat edilecek durumlar, oluşabilecek komplikasyonlar ve olası riskler hakkında daha detaylı bilgilendirme yapılacaktır.